Duurzaam, innovatief, bijzonder!

Het leveren van kwaliteit in samenhang met verantwoord ondernemen staat bij BouWijs hoog in het vaandel! Door samen te werken met FSC & PEFC (respectievelijk keurmerken voor verantwoord bosbeheer en duurzaam bosbeheer) gecertificeerde leveranciers en partners, wordt de kwaliteit scherp in de gaten gehouden. Voor BouWijs is het van groot belang dat onze leveranciers de verantwoording dragen dat minstens 90% van het hout en plaatmateriaal afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Duurzaam is dan ook de eerste van onze drie kernwaarden, die wij volledig nastreven!

FSC-gecertificeerd

De ontbossing wereldwijd zorgt voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot en heeft een grote impact op de klimaatverandering. Flora en fauna, maar ook mensen zijn afhankelijk van de bossen. Het FSC-systeem (Forest Stewardship Council) zet zich in voor verantwoord bosbeheer en behoud van het bos wereldwijd. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw. Door FSC te gebruiken, wordt er direct bijgedragen aan de bescherming van onze wereldwijde bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

FSC, waar aan te herkennen? Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders. Bron: FSC Nederland 

PEFC-gecertificeerd

PEFC™ is wereldwijd hét onafhankelijke keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. Het uiteindelijke doel van PEFC™ is dat alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd. BouWijs werkt voor een zeer groot deel met hout afkomstig uit gebieden die duurzaam bosbeheer (=PEFC-gecertificeerd) hanteren. Het PEFC-keurmerk dient aan een aantal belangrijke kernwaarden voldoen. De zes belangrijkste kernwaarden zijn: mens, water, productiviteit, klimaat, natuur en wetgeving.

De zes belangrijkste kernwaarden PEFC-keurmerk

Het PEFC-keurmerk garandeert dat houtproducten afkomstig zijn uit duurzaam bosbeheer, waarbij evenveel aandacht is voor people, planet & profit. Vanuit het oogpunt van deze drie P’s, zijn een zestal belangrijke kernwaarden opgesteld:

1. Mens: respecteren rechten lokale bevolking en bosarbeiders (geen armoede)

2. Water: er voor zorgen dat bossen schoon water blijven leveren

3. Productiviteit: de productiecapaciteit behouden voor hout en andere grondstoffen

4. Klimaat: een positieve bijdrage leveren aan het klimaat

5. Natuur: het bos en de biodiversiteit in stand houden

6. Wetgeving: weten & regels naleven.

Waarom PEFC (Chain of Custody) certificering?

Zoals gezegd kan met een PEFC-certificering worden aangetoond dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. BouWijs werkt samen met gecertificeerde PEFC leveranciers en partners, waarbij wij de beschikking hebben over duurzame materialen en houtproducten. Het internationaal erkende PEFC-keurmerk, Chain of Custody, garandeert dat aan alle duurzaamheidseisen kan worden voldaan. Er heeft een onafhankelijke certificering plaatsgevonden, waarmee er middels het PEFC-plaquette naar buiten toe uitgestraald wordt dat de (hout)materialen gecertificeerd zijn. Het certificaat geldt voor alle schakels in de keten, van bosbeheer tot aan het eindproduct.

Bron: PEFC Nederland